Obsolescència Programada.

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Obsolescència Programada.

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a REFLEXIONS · 14 January 2019
Tags: consumismeobsolescència
Feia temps que volia tractar aquest tema i quin millor moment que després de les dates nadalenques d'exagerat consum, black fridays i rebaixes de gener...

Diuen que cap als anys vint del passat segle els del lobby de fabricants de bombetes incandescents van reunir-se i van decidir invertir molts calers per a aconseguir una bombeta que tingués una vida útil de 1000 hores. I la qüestió no era que les bombetes duréssin poc, tot el contrari, la seva vida útil era molt llarga i això no interessava als fabricants. Això va obrir les portes al que es coneix com a l'OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA.

Recordo que quan era petit a casa hi havia una rentadora ZANUSSI que va funcionar gairebé 25 anys, un aparell de TV en color TELEFUNKEN, que cada dos o tres anys rebia la visita d'un tècnic, canviava quatre peces i la deixava com a nova i va funcionar des de 1978 fins 1992. Es podria dir que els aparells es fabricaven per a que duréssin anys i anys.

A casa els meus pares encara rutlla un molinet de cafè i una picadora de carn dels anys 80. I això em fa reflexionar molt sobre què ens aporta la tecnologia actual i només puc donar una resposta (i no estic fent cap descobriment): ENS PRENEN EL PÈL.

Hi ha dos tipus d'obsolescència, la programada i la obsolescència per canvi de moda.

OBSOLESCÈNCIA PER CANVI DE MODA:

Hem passat del portàil al netbook i del netbook a la tablet en menys de 10 anys. Descartem ordinadors que encara són funcionals per a canviar-lo per una tablet. Veiem llargues cues a les botigues de la poma mossegada per canviar d'un model a un altre de telèfon mòbil tot i que el que tenim encara funciona.

I el pitjor de tot, hem descartat la tele FullHD per passar a la 4K per què si. I al nostre país no hi ha cap canal que emeti via TDT en FullHD!! I ja podeu començar a estalviar, que ja ha arribat el 8K!!

Potser aquest mètode d'obsolescència sigui el menys greu. No ens obliguen a canviar, és una simple decisió personal. La pitjor ve ara...

OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA:

Què és? No hi donaré voltes i aniré al gra: Es tracta de limitar la vida d'un producte durant la fase de disseny del mateix.

Potser el cas més sonat va ser aquell reproductor d'MP3 fabricat per la poma mossegada que quan arribava als X anys de vida... deixava de funcionar. I els van enxampar per què a tothom li va deixar de funcionar pràcticament al mateix temps... No tinc ganes de tirar d'hemeroteca, si teniu curiositat cerceu a google ;)

Els cartutxos de tinta de les impressores són un clar exemple. Les mateixes impressores tant les làser com les de tinta, també estan limitades. Una anècdota: Antigament les impressores làser tenien un petit dipòsit on s'hi acumulava el tóner residual, quan s'omplia, el buidaves i a continuar imprimint... Ara has de canviar una peça que val força quartos...

En electrodomèstics us puc explicar el cas d'un fabricant que feia servir materials de recobriment no resistents a temperatures sota zero i, per tant, amb el temps es deterioraven fins que no quedava més solució que canviar l'electrodomèstic. Ah!!! per cert, aquests materials es feien servir a la zona de congelació dels combis que fabricava... n'hi ha per llogar-hi cadires oi??

A nivell informàtic la cosa és escandalosa. Si agafem un portàtil de gama bàsica veurem que al principi va com la seda, a mesura que el fem servir és normal que vagi més lent (fragmentació de disc dur, acumulació d'arxius temporals tant de sistema com de navegació web...) però quan passen els anys l'ordinador es torna lentíssim. Si aquest ordinador el reinstal·leu des de la partició de recuperació deixant-lo amb el sistema d'orígen veureu que torna a funcionar com el primer dia. Si després hi apliqueu les actualitzacions de sistema operatiu... Bé, treieu les vostres conclusions.

En fi, no pretenc fer cap discurs ecologista, ni de crítica al consumisme i a les màfies del coltan... Potser ens toca reflexionar. L'ordinador des del qual escric aquest article té gairebé 4 anys, vaig optar per un aparell potent, fet a mida, amb components de nivell mig de la gama alta... no va arribar a 900€, però em vaig assegurar màquina per a mínim 6 anys... Què pretenc dir amb això? No podem escapar del consumisme, però si comprem amb el cap, podem allargar  moltíssim la vida útil dels aparells electrònics.

Bé, deixo oberts els comentaris per a que compartiu les vostres reflexions.

Salut i fins aviat! Ens llegim!


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content