Les còpies de seguretat: Software.

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Les còpies de seguretat: Software.

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a SEGURETAT · 12 February 2018
Tags: còpiesseguretatbackupsoftware
Al mercat podem trobar gran quantitat de programes per a gestionar còpies de seguretat i fins i tot el sistema operatiu Windows incorpora una opció per a fer-ne.  No vull ser massa pesat amb aquest tema ni faré cap anàlisi de programes. Em limitaré a comentar les característiques mínimes que ha de tenir un software per a fer còpies de seguretat.

  • Programació de còpies desateses: És evident, oi? Aquesta característica ens permetrà decidir quins dies i a quines hores s'executarà el procés de còpia de seguretat.

  • Encriptació de dades: Si les còpies les fem utilitzant serveis cloud (dropbox, one, drive...) convé que les dades que hi posem estiguin encriptades. I molt més si no volem arriscar-nos a incomplir la LOPD. Per cert, un dia en parlaré de la LOPD.

  • Aturada automàtica del sistema: Molt útil si decidim programar les còpies per a que s'executin quan acaba la jornada laboral.

  • Que permeti fer còpies completes i diferencials o incrementals: Si treballem amb gran quantitat de dades, fer una còpia diària pot ser una tortura. Per això van bé aquest tipus de còpies. Partint d'una còpia completa, els següents dies només es copiaran les modificacions. Això si, convé que com a mínim fem un parell de còpies completes al mes.

  • Gestió i eliminació de còpies antigues: Les còpies ocupen força espai, per tant un bon soft ens hauria de donar la opció de triar quantes còpies completes volem mantenir i ell mateix s'encarregarà de descartar les desfasades.

  • Còpies manuals: Molt útils quan, per exemple, volem mantenir una còpia anual per a arxivar-la.  Molt recomanable pel que fa a dades de comptabilitat i facturació.

  • Que ens enviï avisos: Podem configurar el soft per a que, quan acabi la còpia, ens passi per email un resum on se'ns indiqui si hi ha hagut alguna incidència.

  • Sistema de restauració fàcil d'entendre: M'he trobat moltíssims programes de backup que, a l'hora de restaurar dades, ho emboliquen tant que al final no saps què restaures ni on ho restaures...

  • Que sigui lleuger: Hi ha programes de backup que carreguen moltíssim la màquina i la alenteixen exageradament.

Hi ha altres opcions com protegir el programa amb contrasenya, verificació de la integritat de les dades copiades, compressió de les dades... Però les característiques obligatòries són les que us he indicat abans.

També heu de tenir en compte que si decidim fer el backup mentre treballem amb l'ordinador (es pot fer, no hi ha cap problema) els arxius que tinguem oberts no es copiaran. En el cas dels programes de comptabilitat i facturació, només per tenir el programa obert, nos es farà cap copia de les dades. Molt important això!!!

Pel que fa al cost econòmic... Hi ha molts programes de backup que tenen versió gratuïta i fins i tot podem trobar-ne de soft lliure. I no oblideu que abans de decantar-nos per un soft o un altre, cal que els provem durant uns dies.

Si teniu qualsevol dubte en aquest tema, poseu-vos en contacte amb mi!!


cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content