Les còpies de seguretat: Hardware i mitjans.

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Les còpies de seguretat: Hardware i mitjans.

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a SEGURETAT · 19 January 2018
Tags: backuphardwarecòpiaseguretat
Al llarg dels anys he tingut la oportunitat de treballar amb diferents sistemes de còpies de seguretat.  Des de les arcaiques bobines de cinta magnètica, passant per cintes de 8mm, 4mm, VHS, CD-RW, DVD-RW, BD, discs durs... Fins arribar als moderns servidors NAS.

Centraré aquest article en els sistemes de backup basats en tecnologia de disc dur/SSD.

Disc dur a pèl:

El sistema més senzill i més econòmic és el disc dur extern.

La inversió que haurem de fer serà força baixa, tenint en compte el volum de dades a copiar.

Posant d'exemple el meu cas: tinc prop de 400GB de dades, i faig una còpia completa cada dilluns i la resta de dies de la setmana faig còpies diferencials (només de les dades modificades). Tinc dos discs durs externs que vaig alternant cada dilluns. Sumant el cost de les dues carcasses externes i els dos discs durs, no vaig gastar més de 120€.

A favor:

Molt econòmic.

En contra:

Les còpies s'han d'executar manualment, l'intercanvi de medis és manual, si la connexió es fa via USB la velocitat de transferència de dades serà dramàticament baixa.

Conclusió:

Un mitjà factible si el volum de dades a copiar no és massa elevat. Només apte per a persones metòdiques i constants (això d'executar còpies manualment... només els informàtics i/o els entusiastes de la tecnologia ho fem...)

Servidor NAS:

Els sistemes NAS ens faciliten la vida d'una manera exagerada. En realitat són ordinadors, però orientats a servir i gestionar dades. Properament dedicaré un article a aquest tipus de hardware per parlar de les múltiples bondats dels NAS. Avui només parlaré de backup.

En aquest cas la inversió inicial serà força elevada. Tinguem en compte que com a mínim, necessitarem un NAS de dos discs. Si realment ens prenem seriosament la qüestió de les còpies de seguretat... Acabarem tirant cap a un sistema de 4 discs.

Un sistema de dos discs té un cost d'entre 120 i 220€ als quals hem d'afegir el cost dels discs durs. Donat que els sistemes NAS són força exigents no ens valdrà un disc dur qualsevol. El fabricant de discs durs Western Digital té la línia de productes Red que són discs durs pensats per a sistemes NAS. Un disc dur d'1TB té un cost que està entre els 60 i 90€ depenent del distribuïdor.

En el cas d'un NAS de 4 discs, els preus estaran entre 250 i 400€. I com és obvi, necessitarem 4 discs durs...

Un altre aspecte que no podem oblidar: Un sistema NAS requereix d'una mínima infraestructura de xarxa de dades CABLEJADA.

Per a donar més seguretat a aquests sistemes, hi ha la possibilitat de fer un backup de tota la configuració i dades en un disc extern. Això és més que recomanable.

A favor:

Sistema molt segur ja que tant en els NAS de dos discs com en els de quatre, si un dels discs falla, el sistema segueix treballant sense pèrdua de dades. Còpies desateses, no fa falta l'intercanvi de mitjans de còpia. Es pot seguir treballant mentre es fa la còpia. Els servidors NAS permeten programar l'horari de posada en marxa i apagat del sistema.

En contra:

Evidentment la inversió inicial és elevada. Requereix de cert manteniment i control. Requereix d'una configuració tant d'usuaris com de permisos d'accés.

Conclusió:

Un mitjà molt segur que ens garanteix que les dades copiades estiguin disponibles. Ideal per a grans volums de dades i/o per a empreses i negocis.

Gens recomenable:

Hi ha qui fa còpies al núvol (dropbox, onedrive, gdrive...) jajjajaja... En fi, dec ser una mica paranoic, però us puc assegurar que cap dada de feina del meu ordinador trepitjarà cap núvol que no estigui controlat per mi. I molt menys dades personals (que si, que ho he vist, que hi ha empreses que desen al núvol dades personals dels seus clients)... En fi... eh... Siguem persones serioses, ok?

Un cop arribats aquí el que més costa és prendre una decisió. No ens hem de plantejar un sistema de backup com una despesa sino com una inversió en un sistema de prevenció.

El següent i darrer article de Les còpies de seguretat estarà dedicat al software.

Fins ben aviat!cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content