Resistències al soft lliure.

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Resistències al soft lliure.

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a SOFTWARE · 16 October 2016
No són poques les vegades que he ensopegat amb algú que es nega a pagar per una llicència d'un programa comercial i que es tanquen en banda a l'hora de fer servir programari lliure posant excuses tant poc vàlides com "no em faig amb la interfície d'usuari" i tant absurdes i desvergonyades com "és una merda".

Per molt abusius que ens semblin els preus del programes que fem servir professionalment, la pirateria és un delicte. Això és indiscutible.

Però, per què aquesta resistència a fer servir programari lliure?

Paquets ofimàtics com LibreOffice poden substituir sense cap problema al comercial MS Office, però tot i això, no hi ha res a pelar... La gran majoria prefereix probar la opció comercial.

Jo ho tinc clar, no poso programes pirates als ordinadors que configuro i instal·lo als clients. I davant el "ja buscaré a algú que m'ho faci, no et preocupis" jo ja preparo un pressupost i em reservo unes quantes hores per a la trucada urgent on t'informen de que "tinc un virus".

Bé, passant per damunt de la dramaturgia pel·liculera que he utilitzat al darrer paràgraf, haig de dir que si, que és cert: Molts dels activadors que es fan servir per robar Windows 10, MS Office i altres programes porten sorpresa amagada i, de vegades, desagradable.

Davant d'aquesta situació us faré una recomanació si voleu actuar com a lladres i robar software comercial. No poseu un antivirus pirata, feu còpies de seguretat continues del vostre programari de gestió comercial i gestió contable robats, doncs tard o d'hora us deixaran de funcionar. No pretenc ser catastrofista, ni penseu que estic especulant... no, sóc exageradament REALISTA.

Existeixen alternatives al programari comercial, moltíssimes, i al darrera hi ha un equip professional que en alguns casos de manera gratuita ens oferiran una mínima ajuda i en altres casos per una petita quota anual ens garantitzaran un servei de suport professionalitzat.

Durant aquests anys d'experiència he observat que el que més es roba és el sistema operatiu, el paquet ofimàtic, els paquets de gestió contable i comercial, els antivirus i, curiosament, programes de descompressió de dades (WinZIP, WinRAR...)

El Sistema Operatiu:

És necessari que sigui Windows?

Si la resposta és un SI, no tenim més remei que pagar-lo. És la base on funcionarà tot el soft, si la base no és sòlida, perdrem la seguretat de l'entorn i guanyarem en inestabilitat.

En cas que la resposta sigui NO, tenim una enorme quantitat de distribuicions linux, si optem per exemple per a un Ubuntu, que sigui la darrera versió LTS (garantitza actualitzacions durant cinc anys des del moment en que es publica la distribució).

El Paquet Ofimàtic:

Gran part de comerços i negocis el fan servir per a tasques poc complexes com escriure cartes, fer cartells, petits fulls de càlcul per a ús intern... En aquest cas LibreOffice és la opció de programari lliure ideal.

Tot i que si el negoci requereix enviar dades a altres clients, no hi haurà més remei que adaptarnos a les seves necessitats, i si fan servir MS Office, doncs sempre podrem trobar ofertes assequibles/assumibles.

Paquets de gestió contable i gestió comercial:

Aquí ja us adverteixo directament que els cracks per a que programes com Contaplus o Facturaplus funcionin porten virus i si teniu un antivirus configurat com a desatès us quedareu sense accés a aquests programes continuament. Per altra banda permetre que el virus segueixi actiu, podrà comportar altres problemes a la resta del sistema i apliacions.

Dit això, tenim els coneguts Contaplus i Facturaplus que tenen el seu cost anual o podem optar per els programes que ens ofereixen Software DELSOL, on hi trobarem aplicacions tant professionals i menys limitants que les que ens ofereixen des de SAGE amb els seus coneguts i clàssics abans esmentats.

I si el vostre consultor/gestor fa servir contaplus, doncs... el client sempre té la raó. Algú m'apretarà fort del coll si llegeix això...

Antivirus o paquets de seguretat:

Aquí seré clar i directe. NO EL POSEU PIRATA.

I no m'extendré més, doncs estic preparant un article que en breu publicaré en aquest mateix blog on parlaré detingudament sobre aquests programes.

Programes de descompressió de dades:

Sempre m'ha fet gràcia veure ordinadors on hi havia instal·lats WinRAR, WinZIP, WinACE, LZH, ARC.... Amb els seus corresponents cracks...

Bé, sense cap mena de dubte, 7ZIP, programa lliure per a descomprimir TOTS els formats d'arxiu comprimit. I amb version de 32 i 64 bits.

Crec que no hi ha massa a dir, sempre hi ha opcions alternatives a programes comercials, només cal cercar en els llocs adequats.

Salut i fins aviat, ens llegim!


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content