Les còpies de seguretat: Les coses clares.

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Les còpies de seguretat: Les coses clares.

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a SEGURETAT · 15 January 2018
Tags: backupcòpiaseguretat
Abans d'esplaiar-me escrivint sobre el hardware o software de sistemes de backup serà molt més interessant entendre els aspectes més importants sobre aquesta qüestió i centrar-nos en tenir clars els conceptes.

Crec que no fa falta dir que a dia d'avui, tant en entorns domèstics com professionals, la informàtica ens acompanya en tot moment. Tenim l'ordinador ple de dades: documents, fotos, e-mails, calendaris, contactes, comptabilitat, facturació, gestió de clients, inventaris... En el cas d'un entorn professional, depenem pràcticament al 100% de la disponibilitat d'aquesta informació. Però no som del tot conscients de que ,en el pitjor dels casos, totes aquestes facilitats es poden convertir en el nostre pitjor malson. D'això ja en vaig parlar a l'article "Crònica d'una mort anunciada..."

Tinguem clara una cosa:

Quan m'arriba un ordinador amb el disc dur 'mort' en poques ocasions es pot recuperar la informació que conté. Per a que us feu una idea, dels vuit darrers discs durs que he intentat recuperar només he pogut salvar-ne un. I d'aquest només vaig poder salvar part de les dades que tenia. Existeixen laboratoris especialitzats en recuperació de dades de discs malmesos però ja us adverteixo que recuperar-ne la informació sortirà molt car (més que 'gastar' en un sistema de còpies fiable).

Dit això, anem per feina:

Què?

Segons la wikipèdia:

"En informàtica una còpia de seguretat (backup en anglès)  fa referència a la còpia d'informació que es realitza per tal de ser  restaurada en cas de pèrdua de dades o en cas de ser requerida amb  posterioritat."

Com?

Per a que una còpia es pugui considerar de seguretat s'ha de fer sempre en un suport extern, ja sigui un disc compacte, cinta, SSD/HDD, servidor, FTP, núvol...

En entorns professionals convé disposar d'un conjunt de mitjants diferenciats per còpies diàries, setmanals, mensuals i anuals.

Les diàries les faríem de dilluns a dijous, les setmanals els divendres, la mensual el darrer divendres de cada mes i l'anual el darrer dia de l'any.

Per a que el sistema fos completament efectiu, disposaríem de dos conjunts de mitjans de còpies diàries, quatre de còpies setmanals, dotze de còpies mensuals i un per a cada any.

Quan?

Aquest és potser el punt clau. En un entorn professional, la còpia s'hauria de fer cada dia, això ja ha quedat clar en el punt anterior.

En canvi en un entorn domèstic, potser en tindríem prou fent una copia cada mes alternant el suport. Per exemple, tinc dos discs durs externs, un mes faig la còpia al disc A, el següent més al B i després tornaria a sobreescriure el disc A, etc.

També hauríem de tenir en compte:

Etiquetar degudament els mitjans on fem les còpies per a localitzar-los i identificar-los fàcilment.

És altament recomanable, en entorns professionals, que els mitjans on fem les còpies s'emmagatzemin en una caixa de seguretat a ser possible ignífuga.

En un entorn domèstic el mitjà que triem per a fer les còpies ha de ser exclusiu per a aquest propòsit. Això de fer còpies en un disc dur extern en el qual també hi tenim pel·lícules i el connectem a la tele resta moltíssima fiabilitat al suport. La idea per a que la còpia sigui de seguretat és la següent: Connectem el disc dur, fem la còpia, desconnectem el disc dur, i el desem a un calaix fins al proper cop que decidim fer una altra còpia.

Amb això que he exposat ja hauríem de tenir clara la idea del que és una còpia de seguretat. En el següent article parlaré del Hardware més utilitzat i en un tercer article parlaré de Software específic per a programar còpies desateses.

Ens llegim ben aviat!!


cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content