Consells per a triar un ordinador per a casa.

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Consells per a triar un ordinador per a casa.

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a HARDWARE · 21 February 2017
ACLARIMENT: Les característiques que us plantejaré aquí estan pensades per a un ordinador de gama mitja que es desenvoluparà a la perfecció en un entorn domèstic (navegació per internet, visualització de pel·lícules en alta definició, música, jocs amb nivell mig de qualitat...)

Sense més preàmbuls... Recomanacions:

1. La publicitat que rebem a la bústia amb ofertes tecnològiques de certes botigues de centres comercials directament al contenidor blau, si us plau. El motiu? Cal fer la distinció entre un ordinador de consum (comprar i llençar cada dos o tres anys) i un ordinador al qual podrem treure rendiment durant 6 o 8 anys o més (Tinc un parell d'ordinadors comprats l'any 2006 que encara funcionen perfectament).

2. El CPU (processador) és el "cervell" del nostre ordinador. Fa uns anys, quan els processadors només tenien un sol nucli, el que comptava era la força bruta i només miràvem la velocitat (mesurada en GHz, Giga Hertz). A dia d'avui la majoria de processadors porten més d'un nucli inclús n'hi ha que inclouen processador per gràfics. Principalment hi ha dos fabricants, AMD i Intel. Per al nostre sistema domèstic tirariem per la serie A10 de AMD. Les seves velocitats estan entre els 3GHz i els 4Ghz i els preus entre 60€ i 140€. Els darrers ordinadors que he muntat porten un A10-7700K a 3.4GHz i el cost ronda els 70€. El tipus de sòcol que amb el que és compatible és FM2 i FM2+ (ja parlarem més endavant què és això del sòcol)

3. La memòria RAM. Explicat d'una manera massa simple i molt per damunt: És la memòria que fa de pont entre el disc dur i el CPU.

Abans de continuar: Hem de fer l'esforç per a evitar allò del "burro grande ande o no ande". Ok??? És a dir, més memòria no implica més velocitat.

Com que he triat un CPU amb processador gràfic triaré dos mòduls de 4GB. Primer de tot aconseguiré habilitar el doble canal de memòria (millor rendiment) i en tindré de sobres per al processador gràfic del CPU i per al processador en si. En aquest cas hi ha molts fabricants, els que sempre m'han anat bé són Kingston i G-Skill. Un parell de mòduls de memòria de 4GB cada un DDR3 de 1600MHz fabricat per G-Skill tenen un cost aproximat de 60€.

4. El disc dur. En aquest punt hem de ser molt pràctics! Si tenim un disc dur amb molta capacitat (4TB) no ens l'acabarem mai... Però cal tenir en compte que, si s'espatlla, perdrem 4TB.

Els darrers ordinadors que he muntat tenen dos discs durs. Un "disc dur" SSD de 120GB per a sistema operatiu (i programes) i un disc dur mecànic d'1TB per a dades.

Els "discs durs" SSD (ens hauríem d'acostumar a anomenar-los unitats SSD, doncs no són discs) son memòries electròniques que mantenen la informació quan apaguem el sistema. Són MOLT ràpides aquestes unitats. La velocitat de càrrega de Windows 10 fent servir una d'aquestes unitats és d'uns 5 segons. El cost d'una unitat SSD Kingston HyperX Fury de 120GB és d'uns 50€.

Per al disc dur de dades, triaria un Western Digital d'1TB, amb un cost d'uns 50€.

5. La placa base: És l'element on hi connectem tots components que he comentat fins ara, com que es tracta d'un equip domèstic en tindrem prou amb una placa de mida MicroATX. Haurem de tenir en compte el tipus de sòcol de CPU. El sòcol és l'espai on inserim el processador, cada marca i model requereix d'un sòcol específic, per a la serie de CPUs d'AMD, per al cas del CPU que he triat necessitem una FM2, però.. mirant cap al futur, potser una FM2+ ens permetrà canviar de CPU d'aquí a 4 o 6 anys... Per tant, una Gigabyte GA-F2A88XM-DS2P ens anirà prou bé. El preu és d'uns 45€

6. La caixa... la maleïda caixa... Aquí ja ho deixo al vostre criteri. Només tingueu en compte que hi ha caixes enormes i caixes més discretes, n'hi ha d'alumini, d'acer, d'aleacions 'rares', de plàstic.... Jo recomanaria una TooQ TQC-3005U3 que inclou una font d'alimentació de 500W, més que suficient per al nostre equip. A part de que és una caixa de tamany reduït i la podem posar tant vertical com horitzontalment. Aquest model de caixa té un cost aproximat de 35€

Doncs fins aquí, la base del nostre ordinador. Tingueu en compte que els preus que us he indicat no inclouen IVA. A partir d'ara... perifèrics...

1. Teclat i ratolí... aquí a criteri del consumidor, amb o sense fil, blanc, negre, retroiluminat, amb ratolí òptic o làser... No gasteu més de 30€ en el conjunt...

2. Pantalla. No menys de 22 polzades, ni més de 27. Si és possible i us arriba el pressupost us recomano panell IPS doncs millora moltíssim la qualitat d'imatge/color i l'angle de visió és de 178 graus. Possiblement haureu de comprar un cable DVI-HDMI per a poder-lo connectar a l'ordinador. Encara que la majoria de pantalles de "gama alta" inclouen un parell de cables diferents.

3. Unitats òptiques. Fa falta? De debò? Bé, si sou dels que robeu pel·lícules a internet, doncs si, us farà falta. A dia d'avui ja es poden trobar unitats gravadores de Blu Ray per uns 70€...

4. Sistema d'altaveus. Si la pantalla que heu triat no té altaveus incorporats doncs... Bé, també segons el vostre criteri... stereo, 5.1, 7.1... Per a un ordinador d'escriptori... amb stereo amb un petit subwoofer en tindreu prou. Compte amb els Logitech que són caríssims!

5. La placa base que us he recomanat incorpora connexió a xarxa LAN (per cable) però si el que voleu és connectar per Wi-Fi, una base externa amb cable USB i una bona antena us anirà genial. Tot i que no sóc massa entusiasta de les connexions de dades sense fil...

El Sistema Operatiu

Per a que tot això rutlli haurem de triar un sistema operatiu. La llicència OEM de Windows 10 Home crec que ronda els 95€. No oblideu de demanar la versió de 64bit, sobre tot!!! Si no voleu pagar pel sistema operatiu, qualsevol distribució basada en Linux (Ubuntu, per exemple) us anirà força bé. I si voleu robar Windows 10, a mi no em mireu que no us explicaré com es fa.

Una altra cosa important, quan aneu a comprar un ordinador, a un d'aquells llocs on també hi venen rentadores, neveres i rentaplats, NO us deixeu enganyar engatussar per les ofertes que us faran de Microsoft Office, ni per les extensions de "garanties" (que no, que nos són garanties, que són assegurances) ni compreu antivirus mediocres amb caixa bonica... Us puc ben assegurar que sortiu de casa pensant en aquella ofertassa de 250€ d'ordinador i torneu amb 500€ menys al compte corrent... Ells no són tontos!

Per als programes que fareu servir, en el seu moment ja vaig parlar del Soft Lliure.

Ah, per als amants de les pomes mossegades... Són PCs amb caixa bonica, tingueu en compte això a l'hora de desembutxacar 1500€...

I com dic sempre... Salut, ens llegim!!


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content