Crònica d'una mort anunciada...

xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
xtm2016.net
Go to content

Crònica d'una mort anunciada...

xtm2016.net
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a SEGURETAT · 13 December 2016
Us heu plantejat mai què faríeu si de sobte el disc dur del vostre ordinador deixa de funcionar? Jo si, el canviaria i recuperaria les dades de còpies de seguretat que tinc, per duplicat, en dos discs durs externs.

Quan falla el disc dur, si no tens còpies de seguretat de les dades, i ets un usuari domèstic, et resignes i llestos. Si ets un professional i les dades perdudes són vitals, pagues entre 500€ i 3000€ a un laboratori de recuperació de dades, et resignes, i llestos. I si encara no se t'ha mort cap disc dur, llegeix això i sigues conseqüent...

Els discs durs tenen un interessant sistema de predicció de fallides que es comunica amb el sistema operatiu de l'ordinador. El sistema operatiu de l'ordinador té una interessant interfície gràfica que es comunica amb l'usuari que, en un 90% dels casos té automatitzat el vici d'ignorar l'avís del sistema i fer "clic en Aceptar". L'usuari té una interessant predilecció per un tècnic informàtic en concret que reb l'avís via whatsapp i que quan reb el missatge i llegeix "el disco duro no funciona bien" té una interessant mania de fregar-se les mans i imaginar uns quants símbols de l'euro ballant davant seu... Ehmmm... Bromes a part, us explicaré els casos més comuns:

1. El disc dur, quan està en funcionament, pot detectar que té un error i mitjançant una finestra emergent de sistema operatiu s'ens avisa de que "El disc està en risc". Si algun cop us surt un missatge semblant a aquest el que heu de fer és desar la informació que tingueu oberta i immediatament apagar l'ordinador i trucar al servei tècnic. Si ho feu així, possiblement no perdreu massa informació i en menys de dues hores tindreu disc dur nou amb tot tal i com ho teníeu i el cost no superarà els 80€ (disc dur d'1TB nou inclòs). Si ignoreu aquestes advertències, tard o d'hora, el disc dur deixarà de funcionar i, com ja he dit abans, si la informació que hi teniu és vital, us costarà molts de quartos recuperar-la...

2. El portàtil cau a terra mentre està en funcionament i el disc dur deixa de funcionar: directament a laboratori de recuperació de dades. Mitjançant eines de software alguna vegada es pot arribar a recuperar quelcom, però ja us dic que un anàlisi per a corregir errors necessita unes quantes setmanes i les possibilitats de recuperar alguna informació són mínimes (potser un 0'01% si sóc optimista) per aquest motiu el més normal és que el tècnic informàtic directament us digui que no s'hi pot fer res.

3. Al posar en marxa l'ordinador, quan surt la pantallota negra amb lletres blanques, se'ns avisa de que el disc dur està a punt de fallar i se'ns recomana que apaguem l'ordinador i que contactem amb el servei tècnic. Tal com he dit en el primer cas, cal que ho feu.

Els tres punts anteriors poden aplicar-se també a discs durs externs.

I... Per què fallen els discs durs?

Doncs bàsicament per que són extremadament sensibles i un petit cop pot fer saltar els capçals de lectura i escriptura i malmetre la superfície. És possible també que pel propi us comenci a donar una tassa d'errors elevada i per precaució ens doni l'avís...

Per cert: Quan estigueu fent servir un disc dur extern i el desconnecteu no estaria malament que comptéssiu fins a 10 abans de moure'l ;)

Bé, no hauríeu de patir si teniu per costum fer còpies de seguretat de les dades... però aquesta qüestió la deixo per a una altra ocasió. Prometo escriure extensament sobre còpies de seguretat abans de que finalitzi l'any 2016.

Com dic sempre, fins la propera. Ens llegim!


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

cc. 2019 - xtm2016.net
Accés per a clients:
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
cc. 2017 - xtm2016.net
Llicència de Creative Commons
Contacta:
Segueix-me:
Back to content